02-04-10

reacties

Ik ben een beetje verwonderd... maar ik heb tot nu toe weinig tijd ghad om stil te staan bij het reageren. Nu nog is het krap hoor maar het citaat roept dingen op waaraan ik niet dacht... en ik versta het blijkbaar anders dan jullie. Misschien is het uit zijn context gegrepen en daardoor misschien niet heel goed.

Het soort leven dat je leidt is niet belangrijk: daar versta ik in, dat het niet van belang is of je nu een hoge piet bent of kweetnie wat voor prestaties je neerzet, dat je zo als mens ook waarde genoeg hebt. Ik zie daar geen egocentrisme in, want voor mij is het sowies altijd aanpassen aan de wereld waarin je leeft. Dit staat ook niet in het citaat. Maar ik twijfel ook wel hoor, staat er iets in wat ik niet 'lees' en misschien anders interpreteer.

Ik ben de laatste om te zeggen dat je maar foert moet zeggen tegen alles en iedereen en je eigen leventje moet leiden. Ik bedoelde er mee dat je om het even wat of wie kunt zijn en dat dit niet afdoet als waarde als mens, niet dat je een eigen leven moet construeren zonder rekening te houden met anderen.

Suzuki kennende, bedoelt hij dat helemaal niet. Iemand die poetsvrouw, -man is, heeft evenveel 'mens-zijn' in zich als een directeur in zijn vette leren stoel en de eerste misschien nog meer want die ziet het leven meer zoals het is dan meneer de hoge piet.

We hoeven geen grote kunstwerken te maken om als 'mens' zijnde aanvaard te worden en in mijn geval was het aanleiding om te zeggen: ik hoef me niet onder druk te laten zetten om te gaan werken. Tenzij de omstandigheden het zouden vragen, maar dat is andere koek: dat is dan dat je ervoor kiest uit noodzaak en dat is evengoed een goed soort leven.

Voor mij is niks goed of slecht eigenlijk. Alhoewel ik me ook vaak betrap op 'aannames' hoor.

Maar ik heb mijn zegje gedaan.

Ik hoop dat het duidelijker is en ik ben wel nieuwsgierig wat jullie er dan in gelezen hebben.

12:37 Gepost door Wopi in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: blog |  Facebook |

Commentaren

Ik las echt dat het vanuit doe maar wat je zelf goed vindt dan is het ok geschreven was, maar merk dat ook dat maar een zeer egocentrische benadering vanuit mijzelf was :)

Gepost door: Danique | 02-04-10

:-) Het is zoals ik zei in mijn postje Wopi, als men citaten en gezegdes plaatst, is het altijd leuker als de blogger die het plaatst, er ook een eigen mening aan toevoegt zodat anderen er hun eigen mening ook bij kunnen zetten. De reactie van Danique bv. deed me pas echt de wenkbrauwen fronsen en dacht ik: Waar haalt die het egocentrische er uit??? Dat kon ik er toch niet op uitmaken zunne!

Nu, om op dit postje te reageren: Ik zal me pas aanpassen aan mensen als ze zich ook aan mij aanpassen...het moet van twee kanten komen!

groetjes en tot dezenavond...maike gaat winkelen :-)

Gepost door: maike | 02-04-10

Woorden die uit de context gelezen worden, kunnen een andere betekenis krijgen. Vandaar de diverse reacties denk ik. Trouwens: woorden interpreteer je altijd vanuit je eigen belevingswereld.

In de eerste periode dat ik 'thuis' was,
had ik ook last van die 'morele' druk.
Tot ik mijn 'arbeid' ging zien in het licht van 'zinvol'. Toen zag ik dat het éne niet méér zin had dan het andere. Dat het werk dat ik thuis deed mij zelfs een zinvoller gevoel gaf dan wat ik daarvoor deed. Financieel is het een stuk minder, dat vergt een beetje aanpassing, maar uiteindelijk hebben we het nog veel beter dan 4/5 van de wereldbevolking... Ik ben niet minder gelukkig omdat ik nu minder kan kopen.
Ik lever geen bijdrage meer aan het economisch systeem (heb het 22 jaar wel gedaan!) maar dat betekent niet dat ik géén functie meer heb in de maatschappij of dat mijn huidige bezigheden geen zin hebben.
Terzijde: het is wel de druk van de maatschappij (en mijn eigen 'niet langer kunnen omgaan met') die mij in mijn huidige situatie gedrukt heeft...

Groetjes :-)
en zoete Paasdagen!

Gepost door: wim22 | 03-04-10

De commentaren zijn gesloten.